2011. január 4., kedd

C Vitamin


Roppant fontos, hogy az őszi és a téli hónapokban megfelelő mennyiségű vitamint fogyasszunk. A vitaminhiány tipikus tünetei például a fáradékonyság, levertség, rossz közérzet, kimerültség, - amit a téli fényhiány még tovább erősít - ingerlékenyek leszünk.

A vitaminok között talán a C-vitamin a legfontosabb, ugyanis az ember ellenálló-képességének ez az egyik motorja. Lányoknál még egy fontos érv:
a bőrünket kisimítja, eltünteti a ráncokat:)

A C-vitamin vízben oldódó vitamin, melynek első előállítása tiszta formában, a tévhittel ellentétben nem citromból, hanem paprikából végeztek.

Miben található meg?

Legjobb C-vitamin forrásaink a friss zöldségek - a zöldpaprika, csípőspaprika, paradicsom, petrezselyem zöldje, brokkoli, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, spenót, sóska, rebarbara, édeskömény, spárga, kukorica, borsó, zöldbab, káposzta, salátafélék és a citrusféléknek.

Egy közepes méretű narancs (18 dkg) tartalmazza egy felnőtt
napi C-vitamin-szükségletét (70 milligramm).

Télen a savanyú káposzta és a gyorsfagyasztott gyümölcsök, zöldségek tehetnek jó szolgálatot, a fagyasztás során a vitamintartalom megmarad.
Külön említést érdemel a csipkebogyó, melynek C-vitamin-tartalma sokszorosa bármely más gyümölcs vagy zöldség fajtáénak.

Kellemes csemegézést kívánok nektek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése